登录  
 加关注
查看详情
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

武城县实验中学---知识改变命运

淡泊明志,宁静致远。

 
 
 

日志

 
 

【引用】2011年北京市高级中等学校招生考试  

2011-09-27 10:54:00|  分类: 2011年中考英语试 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
本文转载自庆云初中英语教研博客《2011年北京市高级中等学校招生考试》
 

2011年北京市高级中等学校招生考试

英 语 试 卷

 

学校__________________  姓名_____________  准考证号_________________

考生须知

1. 本试卷共12页,满分120分,考试时间120分钟。

2. 在试卷和答题卡上准确填写学校名称、姓名和准考证号。

3. 试题答案一律填涂或书写在答题卡上,在试卷上作答无效。

4. 在答题卡上,选择题用2B铅笔作答,其他试题用黑色字迹签字笔作答。

5. 考试结束,请将本试卷和答题卡一并交回。

 

听力理解(共24分)

 

一、听对话,从下面各题所给的A、B、C三幅图片中选择与对话内容相符的图片。每段对话读两遍。(共4分,每小题1分)

答案:CCBA

二、听对话或独白,根据对话或独白的内容,从下面各题所给的A、B、C三个选项中选择最佳选项。每段对话或独白读两遍。(共12分,每小题1分)

请听一段对话,完成第5至第6小题。

5. Who’s Mary?

       A. Peter’s classmate.                   B. Peter’s sister.                   C. Peter’s neighbor.

6. What does Mary’s brother teach?

       A. Japanese.                               B. English.                          C. Chinese.

答案:AC

请听一段对话,完成第7至第8小题。

7. Where does the boy want to go?

       A. The museum.                         B. The cinema.                     C. The shop.

8. What time will the boy meet his friends?

       A. At 7:30.                                  B. At 5:30.                           D. 3:30.

答案:BB

请听一段对话,完成第9至第10小题。

9. Why does the boy look unhappy?

       A. He has to write a paper.           B. He has to take a history class.

       C. He has to repair his computer.

10. What’s the most important invention for the girl?

       A. Clocks.                                  B. Computers.                      C. Chocolate.

答案:AC

请听一段对话,完成第11至第13小题。

11. When did the girl come back home?

       A. On Saturday.                          B. On Friday.                       C. On Wednesday.

12. What’s the dialogue mainly about?

       A. The girl’s vacation.                 B. The girl’s parents.            C. The girl’s interest.

13. What can you infer from the dialogue?

       A. The boy liked staying at home.               B. The girl liked the boat tour most.

       C. The girl’s parents liked paintings.

答案:AAC

请听一段独白,完成第14至第16小题。

14. What can you learn from the talk?

       A. San Francisco is about dancing.                     B. A man’s Best Friend is about a cat.

       C. You and Me Alone is about space travel.

15. Which is Mark’s opinion?

       A. You and Me Alone is very funny.                   B. Beyond the Moon is worth seeing.

       C. A man’s Best Friend is the best one.

16. What’s Mark doing?

       A. Introducing the week’s new films.          B. Predicting the best films of the year.

       C. Making an advertisement for the films.

答案:BBA

三、听对话,根据所听到的对话内容和提示词语,记录关键信息。对话读两遍。(共8分,每小题2分)

Alex’s Free-Time Activities

Time

Activities

17. on _________

visit his parents

at noon

18. go out for ________

in the afternoon

  19. play sports for ______

at night

20. __________

答案:17.  Sunday    18. lunch    19. two hours    20. watch TV

 

知识运用(共27分)

 

四、单项填空(共15分,每小题1分)

  从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处最佳选项。

21. I'm talking to you, Jack. Please listen to ______ carefully.

  A. me    B. mine    C. you    D. yours

答案:A

【解析】本题是对人称代词的考查,该处作宾语应该使用宾格形式。

22. Both my parents were born ______ 1970.

  A. at    B. in    C. on    D. to

答案:B

【解析】本题是对介词的考查,在年代前面用介词in.

23. Hurry up, ______ you will miss the plane.

  A. and    B. but    C. so    D. or

答案:D

【解析】本题是对连词的考查,前句的意思是“快点”,后句是“你将错过飞机的”,可以推出此处填or,“否则,要不然”的意思。

24. --- ______ do you play football?

  --- Once a week.

 A. How much    B. How long    C. How often    D. How far

答案:C

【解析】本题是对疑问副词词组的考察,通过答句可以判断出是询问动作发生的频率,所以选择C选项的how often。

25. We have a lovely room. It's one of ______ in the hotel.

  A. nice    B. nicer    C. nicest    D. the nicest

答案:D

【解析】本题是对形容词的最高级的考察,直接选D选项的the nicest。

26. --- Can you ride a horse?

  --- No, I ______.

  A. needn't    B. may not    C. can't    D. mustn't

答案:C

【解析】本题是对情态动词的考察,疑问句用can,否定答句用can't。

27. I knocked on the door but ______ answered.

A. somebody    B. nobody    C. anybody    D. everybody

答案:B

【解析】本题是对复合不定代词的考察,通过前后句的连词but可以推断出此处应该是选B选项的nobody。

28. Paul and I ______ tennis yesterday. He did much better than I.

  A. play    B. will play    C. played    D. are playing

答案:B

【解析】本题是对动词时态的考察,有时间标志yesterday,所以要用一般过去时态,直接选出C选项的played。

29. Where's Tom? His mother ______ him now.

  A. is looking for     B. will look for    C. has looked for     D. looks for

答案:A

【解析】本题是对于动词时态的考察,通过问句以及时间副词now,可以推出是“他妈妈正在找他”。

30. --- Excuse me, could you tell me how ______ to Beijing Zoo?

  --- Well, you may take Bus No.27.

  A. get     B. gets     C. getting     D. to get

答案:D

【解析】本题是对非谓语动词中“疑问词+不定式”结构的考察,意思是“如何到达北京动物园”,所以选择" to do "的形式,表目的。

31. My aunt is a writer. She ______ more than ten books since 1980.

  A. writes     B. wrote     C. has written     D. will write

答案:C

【解析】本题是对动词时态的考察,有时间标志“since+具体时间”,意思是自从1980年以来,她已经写了大于十本书了,所以应该用现在完成时态。

32. --- What were you doing this time yesterday?

  --- I ______ on the grass and drawing a picture.

  A. sit     B. sat     C. am sitting     D. was sitting

答案:D

【解析】本题是对动词时态的考察,问句和答句时态上要统一,问句是过去进行时,对于过去的某一时间的动作提问,所以答句使用过去进行时。

33. I will send you an e-mail as soon as I ______ in Canada.

  A. arrive    B. arrived     C. am arriving     D. will arrive

答案:A

【解析】本题是对主从句时态一致的考察,句子意思是“我一到加拿大,我就给你发电子邮件”,在含时间状语从句及条件状语从句的复合句中主句用将来时,从句用一般现在时,即“主将从现”。

34. Many accidents ______ by careless drivers last year.

  A. are caused     B. were caused     C. have caused      D. will cause

答案:B

【解析】本题是对被动语态的考察,主语accidents与谓语动词cause是被动关系,而且整体时态从yesterday可知是一般过去时。

35. --- Do you know ______ tomorrow?

  --- At 8 o'clock.

  A. when did she come      B. when she came

C. when will she come      D. when she will come

答案:D

【解析】本题是对宾语从句的考察,根据“陈述语序”的原则,排除A和C,根据时态tomorrow这个标志词,应该选出一般将来时,把B排除掉,故正确答案是D。

五、完形填空(共12分,每小题1分)

阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。                                             

       “I can’t believe what I’m hearing!” I thought to myself. Jeff was the last candidate (候选人)for president of Student Council. My best friend Tony came to me and said. “I’m sorry, Mike. I really thought you should be __36__.”

       Later that day, I happened to pass Jeff in the dining room. I offered him a __37__ “Congratulations” and walked to my usual table. To my surprise, Jeff put his plate beside mine.

       “I’m, er—I’m just wondering if you would …consider coming to work on my team,” he said__38__. “You are really smart, and you would be a great manager.”

       “I don’t think so,” I replied, feeling unsure.

       “Well, if you change your mind, we are meeting tomorrow,” he said before moving to another table.

       All that night, I thought about __39__ from Jeff. Maybe being a part of the election process(选举过程) would give __40__ a chance to make important changes at our school. I decided to join them.

       My first goal was to __41__ a catchy advertisement. Within a few days, we designed a poster with Jeff’s pictures showing him in a number of activities. No one could walk through any hallway __42__ passing Jeff’s smiling face.

       My next step was to __43__ which new activities students would like to have at our school. Many of them wanted a chess club and a volleyball team.

       With the information I had collected, Jeff met with the headmaster. The headmaster __44__to add these activities to our school program.

       An eighth grader said, “It’ll be like attending a new school with Jeff as president.”

      Hearing these words made my heart filled with __46__. I had wanted to become president of Student Council to make a difference. I achieved that and more by working as a member of Jeff’s team. He became the most popular candidate and I was large part of his __47__. The fact that it has made a difference in other people’s lives is the real prize. What a great feeling!

36. A. heard                  B. chosen                     C. invited                      D. followed

答案:B

【解析】本题考查动词的运用,联系上下文,由上文给出the last candidate(候选人) ,可知下文对应的动词应该是 be chosen。

37. A. polite                  B. loud                  C. warm                       D. cheerful

答案:A

【解析】本题考查形容词表感情色彩,联系上下文,由本段出现的第一个形容词usual 来判断作者的感情色彩是平淡的,故排除B. loud和D. cheerful选项,再由to my surprise 来判断,作者与Jeff的关系不是非常亲密所以排除C warm选项。

38. A. proudly               B. quickly                     C. nervously                 D. regretfully

答案:C

【解析】本题是对副词的考查,由er,wondering,would...等词可知,Jeff表现得比较紧张,所以答案选择nervously。

39. A. advice                B. chance                     C. message                   D. offer

答案:D

【解析】本题考查的是词语辨析,advice指的是忠告,多指医生对病人,长辈对晚辈; message 多指口信,转述客观事实且通常不带有主观上的感情色彩;chance 最大的干扰选项 因为下文出现个chance ,但是chance表示的一种可能性;抽象名词 offer 作为名词表示提议。联系上文可知D为最佳答案。

40. A. them                  B. him                   C. me                           D. us

答案:C

【解析】本题考查代词的运用,联系上下文主语都是I,所以答案选择me。

41. A. print                   B. invent                C. create                      D. send

答案:C

【解析】本题考查动词辨析,由于当时advertisement 已经存在,可以排除invent;在剩下的选项中,我们进行个排序就会发现:第一步 create ;第二步print ;第三步:send 。这正好与上文提到first goal相呼应,所以答案选择C。

42. A. for                            B. from                 C. with                         D. without

答案:D

【解析】本题考查介词搭配,最能凸显出 poster 效果的介词是without,否定介词与前面的no相呼应,双重否定表肯定。

43. A. carry out            B. try out               C. work out                  D. find out

答案:D

【解析】本题考查动词短语辨析,carry out 实施, try out 尝试, work out 解决 find out 找出(事实),查明(真相),结合上下文,wanted a chess club and a volleyball team,下文的 collect information可以得出答案是D。

44. A. agreed                B. wanted              C. expected                  D. asked

答案:A

【解析】本题考查动词辨析,联系上下文可以知道:校长同意了(agree)我们的提议。

45. A. allowed               B. received            C. introduced                D. required

答案:B

【解析】本题考查动词的熟词生义,receive在此表示的是“接纳”,并不是我们所熟悉的“收到”。

46. A. pride                  B. surprise             C. patience                   D. hope

答案:A

【解析】本题考查名词辨析,联系上下文,我和Jeff的工作得到了他人的认可,心中感到自豪和满足,故答案选择A。

47. A. luck                   B. spirit                 C. life                           D. success

答案:D

【解析】本题考查名词,联系上下文,由上文提到the most popular …那么用下列四个词概括下就是Jeff的成功,故答案选择D。

阅读理解(共44分)

六、阅读下列短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。(共26分,每小题2分)

A

Susan, the US

My best friend is Fanny. She is clever and interesting. We always look after each other. The first week we met, I got sick and she looked after me every day.

 

Betty, England

My best friend is Ana. She is honest and serious. We were born in the same city in England. Then I moved to America with my family. I thought I would never see Ana again. When I went to college in New Your, Ana and I shared the same room!

 

Ken, Japan

I love to spend time with Daisuke because he is funny and smart. We enjoy talking about the funny things we did when we were children, and tell the same stupid jokes over and over again.

 

Lily, Australia

Linda is a very confident girl and she is really kind. Some people may wonder why Linda and I are best friends because we totally different, but I think this is why we are such good friends.

 

48. Who is Susan’s best friend?

       A. Ana.                 B. Fanny.                     C. Linda.                      D. Daisuke.

答案:B

【解析】根据题干关键词Susan定位至表格一,根据表格一首句信息可知选项B为正确答案。

49. Where is Ken from?

       A. Australia.           B. The US.            C. England.                   D. Japan.

答案:D

【解析】根据关键词Ken定位至表格二,根据表格二标题信息可知Ken来自日本(Japan),选项D为正确答案。

50. What is Linda like?

       A. Confident and kind.                        B. Funny and smart.

       C. Honest and serious.                        D. Clever and interesting.

答案:A

【解析】根据题干关键词Linda可定位至表格四,根据表格四首句关键词confident和kind可知选项A为描述Linda的正确答案。

 

B

  Dereck Joubert and his wife, Beverly, have made many films about wild animals in Africa. Their films and photographs are very popular and one of the photographs has been on the front cover of a National Geographic magazine.

  A working day foe Dereck and Beverly starts very early-at 4:30 in the morning! That's when they get up and start filming. And it's a long day-they often work until 8:30 in the evening. In the winter it's very cold and in the summer it can be 40℃. Dereck always does the filming-Beverly never does that, and she doesn't write. But Dereck never takes photographs or records the sound. They work very well as a team, and they both believe we should shoot animals with cameras-not with guns!

  When they have finished filming and taking photographs for the day, they have dinner and Dereck usually writes while Beverly looks at her photographs. At night, they usually sleep in a small tent, but they sometimes sleep in the Land Cruiser-when you're very close to wild animals, it's sometimes safer to sleep in the car.

  Dereck and Beverly have also traveled around the world and given talks about their work. Dereck says that animals are not just something to look at-they play an important role. Beverly thinks the wild animals can teach us a lot about ourselves.

  51. Dereck and Beverly start working ______.

  A. at 4:30 in the morning       B. at 4:30 in the afternoon

C. at 8:30 in the morning       D. at 8:30 in the evening

答案:A

【解析】分析选项可发现本题考查对于时间细节的提取把握,抓住这一关键特征到文章中寻找对应信息。不难定位至文章第二段,选出答案A。

  52. Dereck and Beverly usually sleep ______ at night.

A. in a car      B. in a tent      C. in a house      D. in a hotel

答案:A

【解析】根据设空处前后关键词sleep, at night并结合文章逻辑结构,不难将答案定位至文章倒数第二段,由文章倒数第二段最后一句话不难选出答案A。

  53. Beverly thinks the wild animals ______.

  A. are something to look at        B. are very popular

  C. play an unimportant role        D. can teach us a lot

  答案:D

  【解析】根据题干关键词Beverly, think, wild animal定位至文章最后一段最后一句话,由此句话不难找到Beverly对于野生动物的观点,即能教会我们很多(wild animals can teach us a lot about ourselves.)选项D正确。

 

C

  What do you do if you're stranded(处于困境的)on a lonely island? Surely you need to find a way to get in touch with the outside world. Your best chance of doing this is to draw the attention of a passing plane.

  Body signals(信号)

  Pilots from different countries understand body signals if they have the correct training. When you wave your arms up and down in a straight line, it means "yes". When you point downwards and swing your arm from side to side, it means "no". If you want the pilot to know that it's safe to land, push your hands out in front of you and bend(弯曲)your knees. If you want to say that it's not safe to land, put your arms in the air and move them to one side.

  Smoke signals

  The smoke from a fire can be seen from far away, so it's a good way to draw attention. If the weather is dry, it isn't hard to start a fire. Remember, however, that fires can be very dangerous if they get out of control. Never light a fire unless you're sure that it can't spread. If the ground is dark, light smoke can be seen more easily. Green grass and leaves produce light smoke.

  Ground-to-air signals

  It's a good idea to build some signals, too. Use large pieces of wood to make the symbols(标记). If you can't find any wood, use earth. Some useful symbols are:

  F "I need food and water."

  II "I need medicine."

  I "I am badly hurt."

  X" I am unable to move from here."

  Pilots' replies

  If the pilot lowers the plane's wings from side to side, this means "message received and understood". (At night, the pilot flashes the plane's green lights.) If the pilots flies the plane in a clockwise circle, this means "message received but not understood".(At night, the pilot flashes the plane's red lights.)

However, there is no signal which means "message not received". Why not?

54 Which picture means "it's not safe land"?

 

  55. What can we learn from the passage?

  A. Swinging your arm from side to side means "yes".

  B. If the ground is dark, light smoke can't be seen.

  C. If you need some medicine, make a symbol "II".

  D. The pilots make replies with a blue light at night.

  56. What is the passage mainly about?

  A. The explanation of building signals on an island.

  B. The importance of making signals on an island.

  C. Ways of sending out signals on a lonely island.

  D. Ways of receiving signals from a lonely island

  【解析】

  54. D。细节题。关键在定位。从选项的图像来看全部是人在做什么什么动作,所以可以推测出答案在body signals这一段找。再通过小技巧-中文出现部分设题概率高,快速看到body signals部分的中文bend(弯曲),"弯曲"存在的这一句是if you want the pilot to know that it's safe to land, 而题目要求是"it's not safe to land",所以可以推出答案在下一句中找"if you want to say that it's not safe to land, put your arms in the air and move them to one side."所以答案选D。

  55. C。细节题。定位找答案。A选项swinging your arm可看出还是body signals 处找答案。第二排出现:when you wave your arms up and down in a straight line, it means "yes."对比选项,选项中说"from side to side"从一边到另一边,而up and down 指的是上上下下,所以A选项不对。B选项出现关键词"light smoke"所以可以知道答案在smoke signals中找,在本段倒数第二句"if the ground is dark, light smoke can be seen more easily."所以B选项属于相反选项设计。C选项的关键词是"II",文中表示"I need medicine."所以C选项为正确答案。D选项关键词"pilots make replies"所以答案在pilots' replies出找,本段最后一句话:at night, the pilot flashes the plane's red lights.所以D也不对。

  56. C。主旨题。A为在岛屿上建筑标志的解释,为无关选项。B所在岛上做标记的重要性,也是无关选项。C说在孤岛上发送信号的方式。D是从孤岛上接受信号的方式。某种意义上说C,D是完全相反选项。答案是C.文中叙述的都是如何通知Pilots自己在孤岛上。

 

D

  My summer hols wr CWOT. B4, we usd 2 go 2 NY 2C my bro, his CF & thr 3:-@ kids FTF ILNY, its gr8.

  Can you understand this sentence? If you can't, don't feel too bad: neither could the middle school teacher in England who received this as homework. This is Netspeak: the language of computerized communication found on Internet or cellphones. To newcomers, it can look like a completely foreign language. So, what is the "translation" of the sentence above? My summer holidays were a complete waste of time. Before, we used to go to New York to see my brother, his girlfriend, and their three screaming kids face to face. I love New York; it's great.

  Schoolteachers and parents say this new form of writing is harming(破坏)the English language. Increasing spelling and grammatical mistakes cxan be seen in students' writing. They fear the language could become corrupted(面目全非的).

  Everyone should just relax, say linguists(语言学家). They believe Netspeak is in fact more of a good thing. David Crystal, from the University of Wales, argues that Netspeak and Internet create a new language use and the almost lost art of diary writing has been picked up again. Geoffrey Nunberg, from Stanford University, agrees. "People get better at writing by writing," he says, "Kids who are now doing text messaging, e-mail, and instant messages will write at least as well as, and possibly better than, their parents."

  Linguist James Millroy says, for centuries, it is believed without exception that young people are harming the language. And you can bet your bottom dollar that when today's teenagers become tomorrow's parents, they too will think this way. Milroy argues that languages do not and cannot become "corrupted"; they simply change to meet the new needs.

  However, Netspeakers do agree that it is important to teach young people how to speak and write Standard English. Cynthia McVey says, "I can understand Netspeak worries teachers and it's important that they get across to their pupils that text messaging is for fun, but that learning to write proper English is a must for their future."

  Perhaps we should give teenagers a little more trust anyway. Erin, age 12, says, "I wouldn't use text language in my homework. Texting is just for fun"

  57. What is the main purpose of the first paragraph?

  A. To give an example of a foreign language.

  B. To show an example of creative methods.

  C. To express worries about using Netspeak.

  D. To lead in the topic of Netspeak.

  答案:D

  【解析】在审题过程中请大家主语是main purpose而不是 main idea ,第一段就一句话,而且是让人咋看起开一头雾水的句子,这样的句子用在开头,很明显是为了引出下文。或者大家可以运用排除法 文章主要对象是netspeak ,而A,B两项没有提到 netspeak 故排除,又因为C选项在感情色彩上是负面,与原文感情色彩相违背,故答案选择D。

  58. Which of the following is true according to the passage?

  A. Cynthia McVey points out teenagers can deal with Netspeak properly.

  B. Geoffrey Nunberg believes Netspeakers can write Standard English.

  C. David Crystal thinks Netspeak helps develop the habit of writing.

  D. James Milroy says that language is changing and improving.

  答案: C

  【解析】本题为判断正误题,也叫做细节推断题,解题方法依据选项中的人物专有名词来定位找要点,A定位词为CM在原文倒数第二个自然段出现,其中引号的句子中用了worries与答案中的properly相反,所以排除;B定位词为GN和Standard English.文中出现Standard English.是在倒数第二个自然段与CM相关的信息,所以此选项为典型的张冠李戴;D选项为片面的夸大其辞,文章层面只能看到language is changing,而没有任何细节提到improving,所以根据文章第四自然段可以推断出C为正确选项。

  59. The expression "bet your bottom dollar" in Paragraph 5 means ______.

  A. be fairly sure          B. be greatly surprised

  C. think it a pity          D. find it interesting

  答案:A

  【解析】本题为短语推断题,解题方法 结合上下文逻辑关系,上文提到年轻人会harming 语言,下文接着说当他们成为父母后,they too will think this way .他们也会这么想,那么中间空出一定是强调,并凸显出下文,那么最满足条件的解释是A选项。

  60. What can be the best title for the passage?

  A. Netspeak: A Widely-Used Language on Internet

  B. Is Netspeak Harming the English Language?

  C. Is Netspeak Helpful in Language Learning?

  D. Netspeak: Advantages and Disadvantages

  答案:B

  【解析】本题为主旨大意题,结合专家的观点,既引号中的句子我们可以断定,全文的中心思想是为了凸显出netspeak的好,A 选项文章没有凸显出widely -used C 选项没有重点提及到language learning D文章观点很鲜明,并不是正反观点的论证,故答案选择B。

 

七、阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处 的最佳选项。选项中有一项为多余选项。(共8分,每小题2分)

  Kenny and Bobbi McCaughey live in Iowa. They have a big family. Mikayla is the oldest child in the family. She is six years old. The other children are Brandon, Joe, Kelsey, Kenney, Natalie, Alexis and Nathan. They are all five years old. Why are they all the same age? ______ (61). They are septuplets!

  It is hard work to look after seven babies at the same time. ______ (62). In the beginning, many people helped them. They helped to feed, clean, and dress the babies. Every week , the septuplets used about 170 diapers(尿布)!______ (63).

Now the children are older. The septuplets started school this year. But they go to school at home, like their big sister, Mikayla. When Mikayla was ready for school, Kenny and Bobbi decided to teach her at home.______ (64).Now Bobbi is the teacher for all eight of her children.

A.      They drank a lot of milk, too.

B.      Because they were born together.

C.      Last year, Bobbi was Mikayla’s teacher.

D.     Kenny and Bobbi are interested in cooking.

E.      But Kenny and Bobbi didn’t look after them alone.

 

61. 答案:B.

【解析】我们发现有关键词"Born"与age、five years old相呼应。再看空格的前两句内容提到They are all five years old. Why are they all the same age? 结合常理我们能够得到他们应该是同时出生的。分析五个选项,排除不符合前后文意思内容的选项。再通过后文说They are septuplets!(七胞胎)第二个选项明显符合先后文的因果关系,故选B。

62. 答案:E.

【解析】先看单词,look after复现。看空的前后,前文说同时照顾七个宝宝是个艰辛的工作,后文说起初有很多人帮助他们。前后逻辑是相反的,所以中间应该有转折。再看选项,把各个选项实在带入只有E符合前后行文顺序其它的内容均与该空无关,故选E。

63. 答案:A.

【解析】首先注意关键词they 的指代,前文说到他们每天需要大量的尿布,而把所有选项带入后发现只有A选项与原文空格位置逻辑顺序相符。故选A。其他选项与前文所描述内容不能有效联系,所以不选。

64. 答案:C.

【解析】关键词复现:Bobbi和关键词替换原文中的teach与选项中的teacher,从逻辑看,带入C,去年Bobbi 是 Mikayla的老师,与下文现在她是所有孩子的老师成顺承关系。同时注意空格后一句的内容。把选项C带入前后文所描述的内容一致。故选C。其它选项与本题前后内容描述不一致逻辑不一致,故不选。

 

 八、阅读短文,根据短文内容回答问题。(共10分,每小题2分)

  We need to be responsible for our environment. Being a frugal consumer(节俭的消费者) is one way to help. But, what exactly does that mean?

  Use It Up

  You can use things up instead of wasting them. Squeeze that last bit of toothpaste out of the tube. Use the last little piece of soap. Don't throw away any bits of the biscuit at the bottom of the box.

  Wear It Out

  You do not always need to have new things. Suppose your sneakers have broken laces, but they still fit you. Repair them and wear them longer. You don't have the latest iPhone until the old one doesn't work anymore. Then you can get a new one. Think twice before replacing something that still works.

  Make It Do

  When something you want is not on hand, look for something else that you already have to take its place. Suppose you are packing your lunch for tomorrow and want a butter sandwich. You are out of butter. Have a cheese sandwich instead so that you can use all of the cheese. Learn to fix broken toys instead of just throwing them away. With a little thought, you can make something do, instead of buying something new.

  Do Without

  Think about all those things that you would like to have. Do you really need them? How long will you really play with that new toy you saw on TV? Making the things that we want uses up your world's resources(资源). And, getting rid of the things we don't want any more takes up even more resources and space.

  65. Do we need to be responsible for our environment?

  66. How do we deal with the last little piece of soap?

  67. When do we need to get a new iPhone?

  68. What should we do when something we want is not on hand?

69. What does the writer want to tell us?

 

  65.答案:Yes.

     【解析】细节题,定位至文章第一段第一句话。

  66. 答案:Use the last little piece of soap/ Use it.

     【解析】细节题,定位至"Use It Up"标题下的第三句话。

  67. 答案:The old one doesn't work anymore

     【解析】细节题,定位至"Wear It Out"标题下的第四句话。

68. 答案:Look for something else that you already have to take its place.

  69. 答案:What we should do to be a frugal consumer , in order to be responsible for our environment.主旨题,作者在第一段就开门见山说明要对环境负责,下面每一个小标题都是在是如何才能对环境负责,也就是对环境负责的具体做法有哪些。

 

九、完成句子(共10分,每小题2分)

  根据中文意思完成句子

  70. 我喜欢北京的秋天,你呢?

  I like the autumn in Beijing, ____________ you?

  答案:What about;

  【解析】对比中英文,英文缺失部分为"(你)呢?",表示询问对方意见。语言点:What about / How about (you) "你呢?",用来询问对方的情况或看法,在模考题目中经常出现,而且也在2005年和2009年的北京市中考真题中也曾经出现过。

  71. 多吃蔬菜水果对健康有好处。

  ____________ your health to eat more vegetables and fruit.

  答案:It's good for (It will do good to);

  【解析】对比中英文,英文缺失部分为"对…有好处"。语言点:It's + 形容词 + (for sb.) to do sth. 评价句型,it做形式主语,在2005年,2008年,2009年,2010年的四年中考题中考题的完成句子题目中都出现过。而且此类句型在写作中也常出现。

  72. 你愿意参观我们的新学校吗?

  ____________ to visit our new school?

  答案:Would you like;

  【解析】对比中英文,英文缺失部分为"你愿意…吗?"语言点:Would you like + do sth. "你愿意(做某事)吗?"此类句型虽然在2005到2010年的北京市中考真题中没有出现过,但是在模考题中也常出现。

  73. 哥哥花了一个星期教我弹吉他。

  ____________to play the guitar.

  答案:It took my brother a week to teach me how;

  【解析】对比中英文,英文缺失部分为"哥哥花了一个星期教我"。语言点:It takes / took + 某人 + 一段时间 + to do sth. (某事)花某人一段时间做某事。在2011年的各区一模、二模考试中频繁出现。但是需要注意take的时态,本句的中文"哥哥花了一个星期教我弹吉他。"虽然没有时间状语,但是明显说明"教"这个动作发生在过去。

  74. 妈妈常常告诉我,既不要炫耀自己,也不要轻视别人。

  Mom often ____________.

  【答案】tells me neither to show off nor to look down upon others.

  【分析】对比中英文,英文缺失部分为"告诉我,既不要炫耀自己,也不要轻视别人。"语言点:

  1. tell sb. to do sth. 告诉某人去做某事;2. neither … nor … "既不…也不…" 3. show off "炫耀"; 4. 轻视"look down upon"。

  虽然以上语言点在2005年到2010年的中考真题中从来没有出现过,但是细细看来,都不属生僻的语言点,所用词汇也非常简单,例如:myself、others。只是考生需要注意,由于主语是Mom,所以谓语动词tell应该为第三人称单数tells。

  

 十、文段表达(15分)

  根据中文和英文提示,写一封意思连贯、符合逻辑、不少于60词的回信。信的开头和结尾已给出,其词数不计入所完成的回信内。请不要写出席的校名和姓名。

75. 成长中每个人都要面对烦恼,并解决问题。假设你叫刘明,是美国中学生爱莉丝的朋友。你受到她的电子邮件,请给她回复,回答她的问题,提出你的建议,并就此事谈谈你的看法。

 

Hi! Liu Ming,

   I’m so sad. Angela is a close friend of mine. This morning she wanted to borrow some money from me. If I lend her the money , I’m afraid she won’t pay me back. I don’t know what to do. Do you have the same problem? I need your help.

                                            Yours,

                                             Alice

 

Hi! Alice,

   I’m glad to hearing from you.____________________________

______________________________________________________

______________________________________________________

______________________________________________________

______________________________________________________

   I hope what I said….

                                    Yours,

                                    Liu Ming

 

  【解题要点】

  1. 回答她的问题

  2. 提出建议

  3. 对于此事谈谈你的看法

  来信内容简要说明:

  Alice表示自己的好友Angela问自己借钱,但自己不知是否该借给她,担心对方可能不能归还。问刘明是否遇到同样的问题?请刘明给自己一些建议,期待回信。

  【解题思路】

  依旧牢记"结构、要点、逻辑、语法、亮点"五大要素,审题一定要仔细,看准题目中的要点为:回答她的问题;提出建议;对于此事谈谈你的看法。

  1. 结构、要点

  文章第一部分,首先要做的就是在来信中找问题,很明显,只有一个问句" Do you have the same problem?" ,所以作文中应该开门见山:I have the same problem. / I have never met things like this. 而且,来信的第一句话为" I'm so sad.", 所以第一部分内容可以表示安慰 " Don't worry" 或者表示理解对方的感受 "I can understand you."

  文章第二部分,根据第二个要点,提出建议。可能涉及到如下几种建议,如:

  If it's not a lot of money, you can lend it to her.(如果钱不多的话,可以借给她)

  If she wants to borrow a lot of money from you, you'd better suggest her to ask her parents for help. (如果她想要借很多钱的话,你最好建议她去问她的父母寻求帮助)

  If you decide to help her, then trust her, because she is your close friend.(如果你决定把钱借给她的话,就要信任她,因为她是你的好朋友。)

  文章第三部分,根据第三个要点,谈谈自己的感受,其实,也就是回答"why",即:为什么要给出如上建议的原因。如:

  Friendship is more important than money, if your close friend needs help, you are supposed to give him / her a hand and trust him / her. (友谊和信任比金钱更重要,如果你的好朋友需要帮助,你应该帮助他/她,并且给予信任。)

  We students don't have jobs to earn money but depend on our parents, when we need some money, it's always a better choice to ask our parents for help instead of turn to our friends. Meanwhile, we should be honest to our parents. (我们学生没有工作,不挣钱,需要依赖我们的父母。当我们需要用钱的时候,问父母要总比问同学借要好。同时,我们应该对父母要保持诚实)

  2. 逻辑

  如果考生能够找全题目要点,并且按照要点所给顺序写下来,结构清晰,那么逻辑应该是通顺的。因为全文基本是按照如下思路:现身说法,对于对方所遇到的问题表示理解 --- 提出建议 --- 说明感受,即说明所提建议的原因。其中,可以使用大量的逻辑连词和状语从句表示因果、条件、转折等逻辑关系。

  3. 语法、亮点

  根据题目要求,回信文体形式大体为说明文,议论参半,所以下笔前首先确定文章时态大体为一般现在时态。由于文章话题属于生活化细节问题,所以文章内容一般不涉及难度过大的词或句子,只要句式灵活多变,用词准确、丰富,逻辑通顺,语法完全正确,多用词组,向批卷老师呈现出扎实的语法功底和丰富的词汇量,也就是文章的亮点所在。

 

2011北京市高级中等学校招生考试

英语试卷参考答案

听力理解

一 听对话选图

1-4   CCBA

二 听对话或独白选择答案

5-10   ACBBAC

11-16   AACBBA

三 听对话记录关键信息

17.  Sunday    18. lunch    19. two hours    20. watch TV

知识运用

四 单项填空

21-25   ABDCD

26-30   CBCAD

31-35   CDABD

五 完形填空

36-40   BACDC

41-45   CDDAB

46-47   AD

阅读理解

六 阅读短文,选择最佳选项

48-50   BDA

51-53   ABD

54-56   DCC

57-60   DCAB

七 阅读短文,还原句子

61-64   BEAC

八 阅读短文,回答问题

65. Yes, we do.

66. Use it up.

67. Until the old one doesn’t work any more.

68. Look for something else.

69. Why and how to be a responsible consumer./ What we should do to be a frugal consumer , in order to be responsible for our environment./ What the exact ways to help the environment are.

书面表达

九 完成句子

70. What/How about

71. It's good for (It will do good to)

72. Would you like

73. It took my elder brother a week to teach me (how)\ My elder brother spent a week teaching me (how)

74. tells me neither to show myself off, nor to look down upon others

 

 

  评论这张
 
阅读(253)| 评论(0)

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018