登录  
 加关注
查看详情
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

武城县实验中学---知识改变命运

淡泊明志,宁静致远。

 
 
 

日志

 
 

【引用】2011年济南市中考英语试题  

2011-09-27 11:11:48|  分类: 2011年中考英语试 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
本文转载自庆云初中英语教研博客《2011年济南市中考英语试题》

2011年济南市中考英语试题(绝密)

I

一、听力测试

A)听录音,在每组句子中选出一个你所听到的句子。每个句子读两遍。(5分)

1. A. I can see a map on the wall.

B. You must look after your watch.

C. She flies kites in the park every autumn.

2. A .Do you like Chinese tea?

B. Would you like some hot water?

C. Are there any trees in the picture?

3. A. What food do you like?

B. Whose coats are these?

C. Where are our books?

4. A. The best time to come to China is in spring.

B. There was a strong wind the day before yesterday.

C. Jim couldn't wash himself or get dressed

5. A. I've never been to that farm before.

B. Some of the players were hard to stop.

C. I told her to stay in bed till tomorrow.

B)在录音中,你将听到五段对话及五个问题。请根据对话内容及问题选择正确答案。每段对话及问题听两遍。(5分)

6.   A. Lucy's new hat      B. Lucy's new kite.

C. Lucy's new bike.              D. Lily's old hat

7.   A. A cup of tea.           B. Some orange.

C. A glass of water.              D. Something to eat

8.   A. The blue one.     B. The red one.

C. The green one.                 D. Neither.

9.   A. At 8:00.        B. At 8:30.                    C. At 9:00.             D. At 9:30.

10.   A. It's made in Shanghai.    B. It's made of cotton.

C. It's made of wool          D. It's made in Jinan.

C)在录音中,你将听到一段对话及五个问题。请根据对话内容及问题选择正确答案。对话及问题读两遍。(5)

11.   A. At school.               B In KFC.

C. At home.                D. In a food shop.

12.   A, Chicken.         B. Vegetable sandwiches.

C. Bread and milk        D. Chicken sandwiches.

13.   A. Wash his face.         B. Wash his hands.

C. Clean his teeth.         D. Wake his father up.

14.   A. He's working.         B. He's going to the station.

C. He's sleeping.         D. He's meeting his friend.

15.   A. He went to the station to meet his friend.

B.  He wrote to his friend till late last night

C.  He couldn't find the way to the station last night

D.  He read a book till late last night

D)在录音中,你将听到一篇短文及五个问题。请根据短文内容及问题选择正确答案。短文及问题读两遍。(5

16.   A. It was windy.      B. It was cloudy.

C. It was wet.             D. It was dry.

17.   A. She was going home

R She was going to her friend's house.

C. She was going to her office.

D. She was going to her uncle's house.

18.  A. Because it was windy.

B. Because she couldn't find her glasses.

C. Because she couldn't find her friend's house.

D. Because it was raining and the traffic was bad.

19.   A. She turned off the radio.

B. She drove slowly.

C. She went to a hotel.

D. She read the road signs.

20.   A. The first thing.      B. The second thing.

C. The third thing.             D. The fourth thing.

Ⅱ.单词辨音:从每组单词中,选出一个划线部分读音与所给音标读音相同的词。(5)

21. /ei/ A. bread                  B. meat              C. great              D. seat

22. /C/   A. sock               B. move             C. love                 D. who

23. / B:/ A. walk        B. salt              C. half             D. also

24. /W/  A. brother               B. both             C. than             D. those

25. /d/  A. hoped       B. rained             C. lasted             D. talked

Ⅲ.选择填空:从每题ABCD四个选项中,选出一个最佳答案。(20)

26.This is        empty bottle. Could  you  give me       full one?

A. a, a           B. an, a          C. the, the    D. /, a

27.It's too hot today. Please give        a bottle of orange.

A. mine         B. he              C. her           D. our

28.        our football team failed in the match, we did our best.

A. Though     B. But           C. Because    D. As

29. Xi'an is one of       capital       in China.

A. older, city       B. the older, city

C. oldest, cities     D. the oldest, cities

30. The river is very long and it is about       .

A. 20 metres wide   B. 15 metres long          C. 30 metres high         D. 50 metres tall

31.       a  year does  your school  have  sports meetings?

—Twice a year.

A. How often      B. How soon

C. How long        D. How many times

32. Taiwan is part of China. It is       the southeast of our country.

A. to              B. on             C. in            D. at

33. These books should       to the library on time.

A. send               B. be returned

C. give back        D. be got back

34. —Would you like to go and watch the football game with me?

         .

A. Not at all        B. Excuse me, I can't

C. Yes, I'd love to     D. That's right

35. The plane to Hongkong       at this time of day.

A. takes off         B. gets to          C. leaves for        D. takes away

36. Reading in bed isn't       our eyes.

A. good at      B. weak in      C. bad for     D. good for

37.        children there are in a family,        their life will be.

A. The less, the better    B. The fewer, the better

C. Fewer, richer             D. More, poorer

38. He has       for three or four days.

A. got a headache   B. fallen ill    C. caught a cold      D. had a cough

39. They decided       at the end of this month.

A. to leave  B. going back   C. travel     D. not start out

40. —Where have you been these days?

—I have been to Bei Daihe with a friend       .

A. in Chinese   B. of Japan                  C. of American's         D. from Canada

41. We find it       to do some reading every day.

A. easily B. be enjoyable   C. helpful D. interested

42.Which of the diagrams below shows the air temperature of Beijing in a year?

 

43. Mike learns a lot about internet. And       .

A. I don't, either   B. so do I                C. so am I       D. I am, too

44.  My father will have a       holiday next month. He'll take me to Qingdao.

A. ten days        B. ten day's        C. ten-days        D. ten days'

45. He asked me       .

A. who did kick the first goal in the World Cup

B. when was the APEC meeting held

C. when China became a member of the WTO

D. where will the 2008 Olympics be held

.完形填空:阅读短文,然后从每题ABCD四个选项中选出一个能填入文章中相应空白处的最佳答案。(5)

Many people have to work 46 . Some people do not mind. Other people think it's terrible.

One man thinks that working at the weekends can be 47 . He is George Smith. Mr Smith works in an office, in Brighton, England.

On Saturday, May 24, 1986, he went to the office to do some work. After he 48  the lift, it stopped between floors. Mr Smith could not get out of the lift. He began to shout, but 49  heard him. Then Mr Smith remembered that it was a holiday in England. No one was going to come to work 50 Tuesday.

There was  51     for Mr Smith to do. He had to wait until one of his workmates came to work and found him. With nothing to 52   , Mr Smith was very hungry and had to sleep most of the time.

Early on Tuesday morning, one of his workmates came into work and found the lift 53  . When the lift was opened, Mr Smith came out cold, weak, and tired. He had been in the lift for 54  hours!

Now Mr Smith says, "I only use lifts if they have 55   in them. "

46. A. from Monday to Friday   B. at the weekends

C. on weekdays               D. from morning till night

47. A. dangerous        B. happy        C. angry                        D. free

48. A. got off                 B. got into       C. got out of              D. got to

49. A. someone      B. everyone      C. no one                       D. either

50. A. on               B. to                   C. from                   D. until

51. A. nothing              B. something               C. anything                           D. everything

52. A. read or write          B. eat or drink    C. cook                    D. know the time

53. A. was not there        B. was not closed        C. was not working         D. was working

54. A. nearly 24      B. about 40                  C. more than 60                  D. over 94

55. A. pans              B. beds          C. exits                        D. telephones

V.阅读理解:阅读短文,.然后从每题ABCD四个选项中选出一个能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。(15)

(A)

John sent his mother expensive presents on his mother's birthday every year. He liked to show her how rich he was.

"I must find something wonderful for her, and it must be the only one in the whole world. "John thought.

He advertised (登广告) in the newspapers. " Wanted—the best present for the woman who has everything. "

For many days his telephone did not stop ringing. People phoned him from all over the world. They wanted to sell him "the best present". But they did not have anything that was the only one in the whole world.

Then less than a week before his mother's birthday, a man came to his office. He was carrying a cage, and in the cage there was a large bird.

"This bird, "the man said, "can speak ten languages and sing any pop song. There is no other bird like it in the world. "

"I will listen to it, "John said. "If what you said is true, I will buy the bird from you. "

The man spoke to the bird. "Talk to me in French, " he said. The bird spoke to him in French. "Tell me a joke in Japanese, " he said. The bird told him a joke in Japanese. "Sing a famous pop song, "he said. The bird sang a famous pop song.

"I'll buy it, "John said. "How much do you want?"

"One hundred thousand dollars, "the man said. This was a lot of money but John paid him. Then he sent the bird to his mother with a birthday card.

The day after his mother's birthday he phoned her. "Well, mother, "he said, "Is the bird wonderful?"

"Oh, it was delicious, dear, "she said.

56. Why did John send her mother expensive presents for her birthday every year?

A. Because he loved his mother very much.

B. Because his mother needed these presents.

C. Because he wanted to show he had a lot of money.

D. Because he was the richest man in the world.

57. How did people know John wanted the best present in the world?

A. They rang John up.

B. They knew it from the newspapers.

C. John phoned them one by one.

D. They knew it on TV.

58. When did the man with a bird come to visit John?

A. Two weeks before John's mother's birthday.

B. On John's mother's birthday.

C. About five days before John's mother's birthday.

D. Less than a week after John's mother's birthday.

59. Why did John pay the man a lot of money for the bird?

A. Because it was such a beautiful bird.

B. Because he wanted to help the poor man with the bird.

C. Because the bird could look after his mother.

D.  Because John  thought  the bird could make his mother happy.

60. What does the sentence "It was delicious, "really mean in the story?

A. His mother ate the bird.

B. His mother let the bird fly away.

C. His mother began to learn languages from the bird.

D.  His mother thought  it  was the most  expensive present in the world.

(B)

Bamboo (竹子) is one of nature's (自然) most surprising plants. Many people call this plant a tree, but it is a kind of grass.

Like other kinds of grass, a bamboo plant may be cut very low to the ground, but it will grow back very quickly. A Japanese scientist reported one bamboo plant which grew 1. 5 metres(4 feet) in 24 hours! Bamboo grows almost everywhere in the world except Europe. There are more than 1, 000 kinds of bamboo.

Not all bamboo looks the same. Some bamboo plants are very thin. They may only grow to be a few centimetres wide while others may grow to more than 30 centimetres (1 foot) across. This plant also comes in different colours, from yellow to black to green.

Bamboo has been used to make many things such as hats and kitchen tools( 厨房用具). Because it is strong, bamboo is also used to build buildings.

Many Asian countries have used bamboo for hundreds of years. They often use bamboo for buildings and supporting (支撑) new buildings and bridges while they are being built.

In Africa, poor farmers are taught how to find water using bamboo. These African countries need cheap way to find water because they have no money, and their fields often die from no rain and no water. Bamboo pipes( 管子) help poor farmers bring water to their thirsty fields without spending a lot of money.

61. How is bamboo like grass?

A. It grows quickly.  B. It's wood.       `C. it is easy to cut.    D. It is very thin.

62. Though you can see bamboo everywhere, it doesn't grow       .

A. in China         B. in Europe      C. on mountains  D. in Africa

63. Why is bamboo used by African poor farmers? Because        .

A. it is cheap                B. it has different colours

C. it is strong                D. it has been used by Asians

64. Bamboo pipes can       .

A. make money   B. be trees       C. grow quickly   D. carry water

65. In Asia, bamboo has been used for       .

A. a short time

B. many thousands of years

C. many hundreds of years

D. about 100 years

(C)

Most people around the world are right-handed. This also seems to be true in history. In 1799, scientists studied works(作品) of art made at different times from 1, 500 B. C. to the 1950s. Most of the people shown in these works are right-handed, so the scientists guessed that right-handedness has always been common through history. Today, only about 10% to 15% of the world's population is left-handed.

Why are there more right-handed people than left-handed ones? Scientists now know that a person's two hands each have their own jobs. For most people, the left hand is used to find things or hold things. The right hand is used to work with things. This is because of the different work of the two sides of the brain (大脑). The right side of the brain, which makes a person's hands and eyes work together, controls(控制) the left hand. The left-side of the brain, which controls the right hand, is the centre for thinking and doing problems. These findings show that more artists should be left-handed, and studies have found that left-handedness is twice as common among artists than among people in other jobs.

No one really knows what makes a person become right-handed instead of left-handed. Scientists have found that almost 40% of the people become left-handed because their main brain is damaged(损害) when they are born. However, this doesn't happen to everyone, so scientists guess there must be another reason (原因) why people become left-handed. One idea is that people usually get right-handed from their parents. If a person does not receive the gene (基因) for right-handedness, he/she may become either right-or left-handed according to the chance (偶然性) and the people they work or live with.

Though right-handedness is more common than left-handedness, people no longer think left-handed people are strange or unusual. A long time ago, left-handed children were made to use their right hands like other children, but today they don't have to.

66. After studying works of art made at different times in history, the scientists found       .

A. the art began from 1, 500 B. C.

B. the works of art ended in the 1950s

C. most people shown in the works of art are right-handed

D. most people shown in the works of art are left-handed

67. How many people in the world are left-handed now?

A. Less than one sixth.

B. More than a half.

C. About 40%.

D. The passage doesn't tell us.

68. What is the left hand for most people used to do?

A. It's used to find or hold things.

B. It's used to work with things.

C. It's used to make a person's eyes work together.

D. It's the centre for thinking and doing problems.

69.  According to (根据) the  passage, which of  the following is NOT true?

A. No one really knows what makes a person become right-handed.

B. Left-handedness is cleverer than right-handedness.

C. Today children are not made to use their right hands only.

D. Scientists think there must be some reason why people become left-handed.

70. The best title(标题) for this passage is       .

A. Scientists' New Inventions

B. Left-handed People

C. Which Hand

D. Different Brains, Different Hands.

Ⅵ.词形、词类转换:根据句意,用括号内所给单词的适当形式填空。有的需要加助动词或不定式符号。(5)

71.  The        (clean) clean the roads early in the morning.

72. Tom was the   (five) runner past the finishing line.

73.  You'd better        (not drink) too much water before you go to bed.

74.  The old man looked at them        ( angry)  and couldn't say a word.

75.  The panda has been        (die) for about two months.

76. In summer it        (rain) little in this city, so everyone must save water.

77.  Look! The  Greens        (get)  ready for the journey.

78.  So far, most of the children       (see) the film "Harry Potter".

79. There       (be) a talk on science in our school tomorrow afternoon.

80. I   (forget) the time for the meeting, so I was late.

Ⅶ.改写句子:按括号中的要求完成改写后的句子,每空一词。(10)

81. Alice does the shopping on Sundays. (改为否定句)

Alice              the shopping on Sundays.

82. He spent a whole morning cleaning the room. (就划线部分提问)

                       he       cleaning the room?

83. "Did you sleep well last night?"David asked her. (改为复合句,句意不变)

David asked  her                        well  last night.

84.  The foreigners want to know how they can learn Chinese Kongfu well. (改写句子,句意不变)

The foreigners want to know               learn Chinese Kongfu well.

85. There were not any telephone calls made in English between the two countries years ago. (改写句子,句意不变)

               the telephone calls                in English       the two countries years ago.

86. Before talking, he told me his name and I told him my name, (改写句子,句意不变)

We                                 before talking.

Ⅷ.完成句子:根据汉语意思完成英语句子,每空一词。(10)

87.你认为泉城广场和新建的泉城路怎么样?

       do you               the  Quancheng Square and the new Quancheng Road?

88.嘲笑处于困境中的人是不礼貌的。

It's not  polite  to                those  people  in trouble.

89.交警告诉这位司机不要再犯同样的错误。

The traffic policeman told the driver not to                  any more.

90.学英语最好的方法是尽可能的多说。

The best way to learn English is to speak it                               .

91.在二十一世纪,那些观念陈旧的人将落后于时代。

In the 21st century, those people       old ideas will                            the times.

92.人世后,中国的发展开始与世界同步。

The development of China and the world started to be                          after China joined the WTO.

Ⅸ.书面表达(10)

    请根据下面六幅图,以“A Thankful(感激的)Bird”为题,用英语以第三人称的形式写一篇约80个单词的短文。

    要求:1.短文内容要符合图画情景:

    2.语句通顺、情节连贯、书写工整。

A Thankful Bird

 


 

2011济南市中考英语试卷答案

一、 1.C   2. B   3. A   4.C   5. A   6.C    7. A    8. B   9. C   10. D   11. C   /2.D   /3.B   14. C   15. A    16. C 17. B   18. D   19. B   20. C

二、21. C   22. A   23. C   24. B   25. B

三、26. B   27. C   28. A    29. D    30. A    31. D    32. C 33. B   34. C   35. A    36. D   37. B    38. D    39. A 40. D   41. C   42. A   43. B   44. D   45. C

四、46. B   47. A    48. B    49. C    50. D    5/. A    52. B 53; C    54. C    55. D

五、56.C    57. B    58. C    59. D    60. A    61. A    62. B 63. A   64. D   65. C    66. C    67. A    68. A    69. B 70. C

六、 7/. cleaners     72. fifth     73. not drink     74. angrily 75. dead    76. rains     77. are getting     78. have seen 79. will/is going to be     80. forgot

七、

81. doesn't do     82. How long did, spend     83. if/ whether she slept     84. how to      85. None of, were made, between    86. told each other's names

八、

87. What, think of/about    88. laugh at    89. make the same mistake(s)    90. as much as possible    91. with, be left behind    92. neck and neck

九、略

    听力测试录音稿

A)听录音,在每组句子中选出一你所听到的句子。每个句子读两遍。

1. She flies kites in the park every autumn.

2. Would you like some hot water?

3. What food do you like?

4. Jim couldn't wash himself or get dressed.

5. I've never been to that farm before.

B)在录音中,你将听到五段对话及五个问题。请根据对话

  内容及问题选择正确答案。每段对话及问题读两遍。

6. M; Excuse me. What's under the tree?

W; It's Lucy's new bike.

Question: What's under the tree?

7.  W: Excuse me. Would you like something to drink something to eat?

M:Well,I'd just like a cup of tea.

Question: What does the man want?

8. W; Which sweater do you like, the blue one or the red one?

M:The red one, please. Question: Which sweater does the man like?

9. M: What time shall we go to the park?

W: What about eight o'clock?

M: But I won't be free until nine.

W: OK. See you then.

Question: What time will they go to the park?

10.   W: Your T-shirt is very nice. What's it made of?

M:I think it's made of cotton.

W: Is it made in Shanghai?

M: No,it's made in Jinan.

Question: Where's the man's T-shirt made?

C)在录音中,你将听到一段对话及五个问题。请根据对话内容及问题选择正确答案。对话及问题读两遍。

Mum: Hi,Sam!  It's eight o'clock now. Get up quickly. It's time for breakfast Mum-.Sandwiches, bread and milk. Sam: Are they chicken sandwiches or vegetable ones?

Mum: Chicken sandwiches. Sam:Great! They're my favourite. Mum: Wash your hands before you eat Sam:OK,Mum. But where's Dad? Mum:He's sleeping. Sam:Why? It's so late now. It's half past eight Dad is too

lazy. Mum: No, Sam. He slept rather late last night because he went to the station to meet his friend. Do not wake him up. Let him sleep a little more. Sam:Ok,Mum.

Questions:

11. Where are Sam and his mother?

12. What's Sam's favourite food?

13. What does Sam's mother ask him to do before eating?

14. What's Sam's Dad doing now?

15. Why did Sam's Dad sleep late last night?

D)在录音中,你将听到一篇短文及五个问题。请根据短文内容及问题选择正确答案。短文及问题读两遍。

It was late at night The traffic was usually bad at the moment in the city. Miss Brown wanted to be on time to her friend's house. She was afraid because it was raining, and the traffic in the rain was worse than usual Miss Brown also had bad eyes. She didn' t think she looked beautiful when she wore glasses, so she didn't wear glasses any more. She was trying to read the road signs, but she could not see them. The first thing she did was that she started to drive slowly. The second thing she did was that she turned on the radio. When she listened to the radio she did not feel afraid or a-lone. The third thing she did was that she went to a hotel and slept She drove to her friend's house the next morning when the traffic was good. The third thing she did was the best idea. She did not want to lose time, but she really wan­ted to make herself safe.

Questions:

16. what was the weather like that night?

17. Where was Miss Brown going?

18. Why was Miss Brown afraid?

19. What was Miss Brown's first thing to do?

20. Which was Miss Brown's best idea?

  评论这张
 
阅读(185)| 评论(0)

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018